Hur viktigt är valet av virke?
Valet av virke är en ganska avgörande fråga för ett altanbygge. Framför allt eftersom det kommer att avgöra hur länge altanen och trädäcket kommer att hålla. Det går givetvis att spara mycket pengar på att välja den allra billigaste sorten, så som tryckimpregnerat trä. Dock kan det vara bättre att välja virke som inte kräver lika mycket underhåll. Visserligen kommer det att kosta dig mer i själva byggfasen, men det kommer att spara dig pengar i framtiden eftersom att träet håller bättre och ser bättre ut. Lärk är exempelvis ett träslag som är väldigt vackert, håller länge och ser bra ut över tid.

Kommer det att krävas bygglov?
Här går svaren ganska ofta isär men generellt sett så kommer det inte att krävas ett bygglov för att du ska bygga en altan. Det är när du börjar fundera på tak över altanen som bygglovet kommer in i ekvationen. Det är när altanen börjar räknas som en tillbyggnad som bygglovet krävs. En tillbyggnad blir det när du bygger ett tak, samt också beroende storlek och höjd. Det som kommer att avgöra om det krävs bygglov eller inte är byggnadsnämnden i din kommun så har du minsta lilla fundering på om du kommer att beröras gör du rätt i att prata med din kommun innan du sätter igång med arbetet.

Vilka är de vanligaste felen man gör?
Det finns många saker som man som privatperson gör fel när man bygger altan, sådana delar som man kommer slippa om man anlitar en byggfirma. En sådan sak är att man sätter plankorna för glest. Träet kommer nämligen att krympa, vilket innebär att det kommer uppstå glipor. Det är också många som inte riktigt tänker till när man väljer placering för sin altan. Det gäller att den hamnar på en plats som man faktiskt kan njuta av. Många väljer också att sluta arbetet efter att trädäcket är klart, men hittar man energin till att bygga staket eller tak så blir altanupplevelsen genast en bättre upplevelse. När man bygger själv så är det också extremt viktigt att tänka på underarbetet. Många gånger sätter man för få plintar i backen, vilket innebär att altanen kommer börja svikta. Med många plintar och ett bra ramverk slipper man de problemen.

Vad ska man i övrigt tänka på?
En altan är och kan vara så mycket mer än enbart ett trädäck som mest påminner om en dansbana. Gör planeringen noga och se till att inreda ditt nya rum utomhus. Tänk också utrymme. Man kan behöva ha en stor altan för att få plats med alla de delar man vill ha där, så som grill, matbord och soffa. Ha med helhetsbilden hela vägen från första plint till sista bräda så kommer du helt garanterat att bli nöjd med slutresultatet.