altan1Som vanligt när det gäller olika typer av byggnationer så kommer priser att variera på grund av en hel del faktorer. Det som oftast brukar avgöra om du kommer att landa på ett högt eller lågt pris är valet av material och om du väljer att ta hjälp av hantverkare. När det kommer till altanbygget så är också mängden material en avgörande faktor eftersom att en större altan kommer att kosta mer än vad en mindre gör. Vi tänkte försöka oss på att komma fram till ungefärliga kostnader, både när det gäller att bygga själv och att anlita hjälp. På det här sättet så kanske ni kommer kunna se värdet i att faktiskt anlita en byggfirma för att få det gjort, då det finns mycket att tjäna på att lösa det på det sättet.

Att bygga själv
Det självklara som du kommer att spara pengar på är arbetskostnaden för hantverkare. När man gör det själv tar man istället sin egen tid i anspråk och kanske är det faktiskt precis det man vill göra, att verkligen viga sin tid för att bygga något som man alltid velat ha. Det som å andra sidan kommer att kosta, förutom tid, är allt det material som du kommer att behöva, och då räknar vi inte enbart virket. Faktum är att du kommer att behöva mycket annat, exempelvis kommer du behöva cement och cementblandare för att gjuta plintar. Dessutom kommer du att behöva borrar, skruvar, spikar och allt annat som behövs för att färdigställa arbetet. Det är med andra ord mycket som kommer att behövas till projektet. Ser man till ett genomsnitt på vad en normalstor altan kommer att kosta, och man räknar in kostnader för material och hyra av maskiner, kommer det att landa på omkring 10 000 kronor. Givetvis kan detta bli mer eller mindre, beroende på vilket virke man väljer.

Att anlita byggfirma
Med en byggfirma som står för bygget så kommer det gå betydligt snabbare. Det beror helt enkelt på att de vet vad de gör och är mer effektiva. Det kommer visserligen att kosta dig mer, men frågan är om inte den extra kostnaden faktiskt är värt det med tanke på vad man får tillbaka. Med en byggfirma som tar ansvar för byggandet så vet man att konstruktionen kommer att vara bra och att den byggs på rätt sätt, vilket betyder att man tar bort orosmomenten kring om man gjort rätt eller inte. Dessutom är altanbyggen också ROT-berättigade, vilket betyder att du kommer att kunna dra av halva kostnaden för arbetskostnaden. Detta gäller dock inte materialet, utan enbart lönen för hantverkarna som gör jobbet.

Om man tar in alla de kostnader som en byggfirma kommer att kräva för ett bygge och sätter en gräns på omkring 30 timmar till färdig produkt, kommer man att få betala omkring 19 000 kronor, inklusive ROT-avdraget. Med andra ord finns det goda skäl att kosta på sig experthjälp när det finns läge för det. Så mycket dyrare kommer det inte att behöva bli och du kan självklart också påverka detta pris än mer genom smarta materialval. Genom att begära in offerter på det som du vill ha gjort från olika byggfirmor kommer du än mer tydligt kunna se vad som gäller i just ditt fall.